10 nejhezčích míst v Orlických horách

Orlické hory a podhůří znám jako vlastní boty. Bez nadsázky mohu říct, že jsem prošel všechny turistické trasy, lesní cesty a snad i stezky od těch v hlubokých údolích až po ty vrcholové. Přestože nepatří k horám nejvyšším, dokáží návštěvníky leckdy překvapit drsným počasím na hřebenech, ale hlavně potěšit oko tulákovo roztroušenými chalupami po stráních, nebo melancholií zapadlých údolí, kde jako by se zastavil čas…

Naštěstí se (zatím) nestaly ani Disneylandem v podobě výstavby megalomanských středisek zábavy, jako je tomu třeba v sousedství na Králičáku.

Nebudu vám tu popisovat, co najdete v průvodcích. Zaměřím se především na fotografické možnosti v popisovaných místech s důrazem na praktické zkušenosti. Věřím, že se to bude některým z vás hodit.

Peklo u Nového Města nad Metují

Proč stojí za návštěvu: Nejromantičtější údolí v Orlických horách

Turistická značka: červená

Délka trasy: 5km

Začínáme v Novém Městě nad Metují, mimochodem tady vřele doporučuji mrknout i na náměstí, zámek a okolní vyhlídky, centrum je městskou památkovou rezervací. Sejdeme do údolí a tady už nás čeká lesní pěšina, vedoucí stále kolem řeky. Ta nabízí klidná místa i peřeje, takže si fotograf přijde na své. Mé nejoblíbenější místo je asi v půlce trasy, kde proud rozděluje ostrůvek, všude okolo bukový les, hlavně v jarních či podzimních měsících a ideálně za deštivých dní tu pořídíte parádní fotky. Bonusem špatného počasí je i to, že nepotkáte ani živáčka. Cestu zakončete u soutoku Metuje s Olešenkou. Je tu starý mlýn, přestavěný podle architekta Dušana Jurkoviče na turistickou chatu. Dál proti proudu k Náchodu už údolí není tolik zajímavé, to se raději vydejte dál proti proudu zmíněné Olešenky. Širokoúhlý objektiv a polarizační filtr určitě nezapoměňte doma!

Výhody: Nenáročná a dostupná trasa.

Vrchmezí

Proč stojí za návštěvu: Nová rozhledna s dalekými výhledy. Rozhledna sice nestojí na úplném vrcholu, ale lehce pod ním, protože je v Polsku, proto není přes les příliš vidět do Česka. To ale vůbec nevadí, není tam vlastně nic zajímavého, jen nížina. Zato pohled na Krkonoše (za dobré viditelnosti i na Ještěd), Adršpašsko-Teplické skály, Stolové hory a všechny pohoří v Polsku, dále na Králický Sněžník a celý hřeben Orlických hor až po Suchý vrch je tu skvostný! S přehledem je to rozhledna s nejlepším výhledem v Orlických horách.

Turistická značka: červená (z Olešnice v Orl.h.), případně modrá a červená ze Šerlišského mlýna.

Délka trasy: 5km / 4km

Původní turistická chata, která byla prý velice populární, po válce vyhořela. Díky zalesnění se tak vrchol Vrchmezí (nejvyšší v polské části hor) dostal na okraj zájmu. Koncem roku 2020 zde však vyrostla rozhledna nová, která poskytuje za dobré viditelnosti daleké pohledy a jako bonus tu jde nouzově v pohodě i přespat pod střechou.

Pro focení je nutný teleobjektiv, protože vrchol je poměrně plochý a popředím by byly jen vršky smrkového lesa.

Výhody: Trasu ze Šerlišského mlýna zvládne v podstatě i rodina skočárkem. Z poloviny jde o starou asfaltku, pak o upravenou lesní cestu. Pokud si chcete dát do těla, vyrazte raději z Olešnice (mimochodem i tady je nová rozhledna), čeká vás procházka po pastvinách a poté lesní cestou se slušným převýšením.

Bukačka

Proč stojí za návštěvu: Prales na hlavním hřebenu hor.

Turistická značka: zelená

Délka trasy: 1,5km

Krátká procházka z Šerlišského mlýna do hřebenových partií se vyplatí hlavně v podzimních sychravých a mlžných dnech, kdy má tato národní přírodní rezervace zádumčivou atmosféru. Další možností je zima, kdy jsou zdejší pokroucené staré buky obtěžkané námrazou. I tady platí, že mlha fotografiím velmi pomůže.

Výhody: Velice rychle dostupná lokalita.

Šerlich – Masarykova chata

Proč stojí za návštěvu: Nejvýše položená chata v Orlických horách

Turistická značka: červená společně se žlutou

Délka trasy: 500m

Bývalá dřevorubecká osada, ze které dnes zbylo jen pár chalup (většinou mimořádně fotogenických) s dominantou celého okolí – Masarykovou chatou. Lze se zde ubytovat i slušně najíst. Díky umístění na odlesněném hřebeni tu panují dost často extrémní podmínky. Na bezvětří zapomeňte.

Z parkoviště v sedle, kam vyjedete v celku snadno i v zimních měsících, je to sem pár minut chůze, proto stačí kouknout na webkamery v okolí a vyrazit za focením v podstatě na jisto.

Hlavně v zimě jsou zdejší roubené chalupy pod masivní vrstvou námrazy a při východech a západech slunce zde pořídí dobrou fotografii snad každý.

Výhody: Velice rychle dostupná lokalita pro každého, asfaltka je to až na vrchol.

Nevýhody: Během turistické sezony velmi navštěvované místo. Doporučuji sem zavítat brzo ráno na východ slunce a pak zmizet…

Velká Deštná

Proč stojí za návštěvu: Nejvyšší vrchol s novou rozhlednou

Turistická značka: zelená z Luisina údolí, případně červená ze sedla pod Šerlichem

Délka trasy: 2km / 3,5km

Z Luisina údolí, kde zaparkujete, je to krásná trasa lesem až na vrchol. Nahoře vás už čeká rozhledna s výhledy na všechny světové strany. Dříve tu stávala malá dřevěná, která citlivěji zapadala do místní krajiny, ta ale podlehla drsnému počasí.

Kousek pod vrcholem je turistický přístřešek, kde lze v sezoně zajít i na něco málo k jídlu a pití. I ten byl rekonstruován (na rozdíl od rozhledny velmi vkusně, na konci roku 2020).

Ze sedla pod Šerlichem vede až pod vrchol asfaltka s pozvolným stoupáním.

Pro focení doporučím opět hlavně teleobjektiv, vrchol je dost plochý a pěkné popředí budete hledat těžko. Leda v zimě s námrazou na okolních stromech.

Výhody: Při dobrém počasí výhledy do všech stran.

Nevýhody: Během turistické sezony v poslední době díky rozhledně doslova přelidněno

Kunštátská kaple

Proč stojí za návštěvu: Ojedinělá stavba na hlavním hřebeni.

Turistická značka: červená

Délka trasy: 4km

Krásná kruhová kaplička obklopená roztroušenými smrky, nepůvodní klečí a vrchovištními rašeliništi. Nejkratší cestou sem dojdete z Mezivrší. Přesto že je na hlavním hřebenu, daleké výhledy odtud nečekejte.

Pro focení je to místo zajímavé po celý rok, nejraději jej mám ale vzimě, kdy okolí zklidní sněhová pokrývka a kaplička krásně vynikne.

Výhody: Hlavní cyklotrasa i lyžařská trasa vede mimo kapličku, takže tu budete často sami i v hlavní sezoně. Doporučuji sem zajít na východ slunce, nebo počkat na západ, má to tu parádní atmosféru.

Orlické Záhoří

Proč stojí za návštěvu: Trochu zapomenutý kraj na hranicích s Polskem

Turistická značka: Jde o rozsáhlé území s mnoha cestami.

Délka trasy: -

Jak už název napoví, jedná se o území za hlavním hřebenem hor, který jej odděluje od vnitrozemí a tím se stává poměrně odlehlým a hůře dostupným. Jde o několik osad (Kunštát, Bedřichovka, Jadrná, Trčkov, Zelenka a Černá Voda) roztroušených podél toku Divoké Orlice, která tu tvoří hranici s Polskem.

Území je jednou zvýznamných mrazových kotlin v ČR. Po ránu mrazík i vlétě tu není problém a v zimě -30 taky ne. Často tu narazíte na mlhy, které v kombinaci s roztroušenými původními chalupami vytváří pěkné náměty pro focení.

Záměrně neuvádím žádnou konkrétní trasu, Orlické Záhoří je rozlehlé. Nejraději to mám v okolí Černé Vody a hlavně Trčkova.

Výhody: Záhořím se klikatí silnice, takže je vše na dosah ruky.

Neratov

Proč stojí za návštěvu: Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie

Turistická značka: -

Délka trasy: 100m

Po odsunu Němců se obec téměř vylidnila. Po revoluci v podstatě vstala z mrtvých díky místnímu sdružení a začali se dít věci. Je tu možnost ubytování, minipivovar, hospoda, zahradnictví, ale hlavní dominantou je rekonstruovaný Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie s prosklenou střechou. Přístupný je 24hodiny denně. Doporučuji sem zajít v noci, nebo na ranní mše, má to tu opravdu atmosféru.

Pokud byste se chtěli projít, doporučuji žlutou turistickou značku na Mezivrší. Projdete celým Neratovem, pokocháte se původními, většinou citlivě opravenými roubenými chalupami, výše se vám nabídnou výhledy na okolní zalesněné kopce, na polskou stranu hor a výše dohlédnete až na Králický Sněžník. Trošku to tu připomíná Šumavu. Z Mezivrší je to pak kousek na rozhlednu na Anenském vrchu.

Výhody: Dostupnost

Nevýhody: Během turistické sezony v posledních letech přelidněno

Zemská brána

Proč stojí za návštěvu: Nejdivočejší údolí v Orlických horách

Turistická značka: modrá

Délka trasy: 3km

Procházka z Klášterce nad Orlicí proti proudu Divoké Orlice. Celou dobu kráčíte podél balvanitého koryta. Zdejší smíšený les nabízí nejlepší podmínky pro focení hlavně na jaře, kdy je vše svěže zelené, nebo na podzim s barevným listím na stromech. Ale jak se můžete přesvědčit, ani zima není úplně k zahození.

Výhody: Dostupnost, parkoviště je na konci Klášterce, případně lze vyrazit z malého parkoviště přímo na Zemské bráně a vzít to dolů po proudu řeky.

Nevýhody: Jak to tak bývá u atraktivních a dobře dostupných míst, turisté...

Suchý vrch

Proč stojí za návštěvu: Bez pěti metrů tisícovka a nejjižnější vysoký kopec Orliček. Zalesněný, ale stojí zde zrekonstruovaná Kramářova chata s rozhlednou, ze které je kruhový výhled na všechny strany. Vhodné pro teleobjektiv. Fotogenické je také vnitřní točité schodiště na rozhlednu.

Turistická značka: V létě i v zimě lze vyjet až nahoru autem, pokud se chcete projít, zastavte už na parkovišti na Červenovodském sedle a odtud nahoru po zelené.

Délka trasy: 3km

Výhody: Dostupnost

Nevýhody: Nejsou :-)

Krásných míst je v Orlických horách samozřejmě nespočet, ostatně jako v kterýchkoliv jiných horách. Protože ale předpokládám, že na návštěvu máte většinou jen dost omezený čas, snažil jsem se ukázat ta nejzajímavější, kde pořídíte slušné fotografie poměrně snadno a rychle.

Související odkazy:
Workshopy
Galerie
Facebook - michalbalada.com
Instagram - michalbaladacom

22. 4. 2024 - Přidal jsem nové fotky z USA. Zbývá zaplnit poslední místo na fotoexpedici do Oregonu.