Cestování v době koronaviru

Byl jsem teď pár týdnů střídavě na několika zahraničních cestách, a když si po návratu domů člověk pustí televizi, je to stále stejné strašení. Kontroly, testy, uzavírky, zákazy, příkazy… varianta delta, delta+, karantény atd.

Přátelé, nenechte se vylekat, svět už zase běží celkem normálním životem. Tedy alespoň co se Evropy týká. Takže zvažte objektivně všechna rizika a vyražte!

Nechci koronáče zlehčovat, je to problém, ale když už je půl národa naočkovaná a hlavně nemocnice prázdné, protože ohrožené skupiny jsou proočkované, pojďme už trošku normálně žít.

Roušky a testy tu s námi zjevně budou ještě další léta, ale má nás toto odradit od vyjetí do zahraničí? Nikoliv!

Ano v Česku je krásně. Sám jsem jej minulý rok, kdy se nemohlo skoro nikam, projel křížem krážem, ale cesty do zahraničí jsou nejen fotograficky velmi lákavé, ale také tam člověk získává zkušenosti a nadhled, než když je zavřený jen v té naší zaprděné české kotlině :-)

Aktuální zkušenosti z jednotlivých zemí.

Španělsko

Do Španělska jsme se vydali s partou fotografů na několikrát odsunutý workshop s velkým nadšením i mírnými obavami, jak to všechno bude probíhat. Přeci jen v květnu se teprve hranice v Evropě začaly nesměle pootevírat a různých opatření platilo tolik, že bylo skoro jednodušší zjišťovat, co se smí, než to, co je stále zakázáno. Jižní státy pochopili nejdříve ze všech, že pokud se neotevřou, padnou ekonomicky, jak se říká na hubu. Takže zatím co u nás šlo vše na půl plynu a na sever Evropy se nesmělo vůbec, jih lákal.

Registrační příjezdový formulář vyplněný za pět minut a PCR test před odletem byla nutnost. Mimochodem, nikdo jej po nás nechtěl ani v Praze na letišti, ani v Barceloně po příletu. Asi tolik k těm tolik proklamovaným kontrolám.

Celý sever Španělska od pobřeží, přes hory až po města jsme projeli bez jakéhokoliv omezení. V ubytováních, obchodech ani restauracích nebyl problém. Jediné, co ještě platilo, byl zákaz vycházení v noci (od půlnoci do 5:00), což nám ale vůbec nevadilo.

Jediné, co se ve Španělsku dodržovalo, bylo nošení roušek jak uvnitř budov, tak venku. A když říkám venku, tak všude. I když venčili psa v lese, kde nikde nikdo kilometry daleko nebyl, prostě jí měli na puse. Můžeme si o tom myslet, že je to zbytečné, ale na druhou stranu je to úplné minimum a s dodržováním tak nebyl problém.

Před odletem na letišti antigen vyhodnocený za pár minut a hotovo. Stálo to za to, skoro všude nám podmínky na focení přály, turisté nikde vůbec žádní, parádička.

Itálie

Podzimní workshop do Dolomit se taky odsunul na letošek, ale protože jsme nechtěli čekat až na podzim, porušil jsem letité pravidlo a vyrazili jsme už na přelomu jara a léta. A udělali jsme dobře!

PCR test před odjezdem, vyplnění formuláře, to už byla klasika. Italové si vymysleli ještě jakési nahlášení na místní hygienickou stanici. Napsali jsme tedy email na příslušná místa a vyřešeno. Přes hranice v Německu, Rakousku a Itálii jsme projeli naprosto bez čekání a jakýchkoliv kontrol. Po Dolomitech jsme se pohybovali taky naprosto bez problémů a na roušky jsme si vzpomněli jen při nákupu potravin.

Rozkvetlé louky pod skalnatými velikány byly důstojnou náhradou podzimního termínu a všichni si to užili. Počasí bylo objednané, za celý týden, tedy 12 možných focení, se jich perfektně povedlo hned deset! Jen při dvou západech slunce se mraky přihnaly dříve, než jsme potřebovali, a nebylo to úplně to pravé ořechové.

V neděli ráno jsme odfotili poslední krásný východ slunce a po poloprázdných dálnicích dofrčeli zpět do Česka s jedinou kontrolou na hranicích v Německu, kde nám zkontrolovali jen doklady a za pět minut jsme frčeli dál. Testy při cestě autem nikdo nevyžadoval, na ty jsme si skočili až po příjezdu k nám.

Portugalsko

Klasické kolečko, tedy vyplněný formulář a PCR test. Přímý let do Lisabonu, tady bez jakékoliv kontroly ven z letiště a vstříc nejkrásnějším místům této země.

Portugalsko jako první vše uvolnilo už začátkem května, proto na něj také asi došlo jako na první stát s opětovným nárůstem nových případů. Během našeho patnáctidenního pobytu jej Česko zařadilo mezi červenou zemi, a sami Portugalci kromě nošení roušek zavedli i nutnost mít test před nástupem do ubytování. A realita? Nikde po nás za celou dobu test nechtěl, vše běželo jako by nic, jen ty roušky byly nutné jak uvnitř, tak venku. Takže takto vypadá ten polokatastrofický scénář, který je nám stále servírován v praxi.

Nikde nebyl jediný turista, ani na místech, která byla tak ikonická, že bych je tam čekal, prostě paráda! Více lidí bylo akorát v Portu. Jestli měl koronáč alespoň něco dobrého na svědomí, tak toto. Nikde žádné davy, alespoň dočasně. Tak snad to pár let vydrží, a proto cestujte, než se to zase vše vrátí do starých kolejí.

Madeira

A nyní vás zdravím z prosluněné Madeiry. Přílet nám opět covid nezmařil. Jediný problém vzniknul díky větru nad letištěm, který nám při prvním manévru nedovolil přištát, takže jsme nakonec dosedli na vedlejší ostrov Porto Santo. Tady jsme si dvě hodinky počkali, dostávali různé informace o tom, jak možná poletíme na Kanáry, aby to v podvečer náš pilot opět zkusil dosednout na Madeiře a ono se to co? Ono se to povedlo a teď fotíme zase o 106.

Suma sumárum

Minulý rok se nemohlo nikam a i cesta do Tater byla vlastně exotika. I já chvílemi propadal skepsi. Letos už se může bez větších problémů po Evropě, takže doufám, že s postupujícím očkováním už to příští rok půjde skoro všude.

UPDATE 31.8.2021

Při odletu z výše uvedené Madeiry jsme šli na test, který jsme měli od nich hrazený, takže nás vyšel přesně na 0Kč.

V srpnu jsme letěli na Faerské ostrovy. Test před odletem po nás chtěli, takže tomu jsme se nevyhnuli. Hned po příletu na letišti nám udělali další (výtěr z pusy, takže nic nepříjemného) a za pár minut bylo hotovo. Do pár hodin byly výsledky - všichni negativní. Na Faerech se nenosí roušky vůbec nikde! Ani v uzavřených vnitřních protorech, svět je tam už úplně normální :)

Jako bonus covidu vidím to, že je všude jen velmi málo turistů, konkrétně na Faerech jsme byli na lokalitách ráno a večer sami. Úplně sami, paráda!

Odlet zpět byl v pohodě, jen jsme vyplnili český příjezdový formulář a ti, kteří nemají očkování, museli po pár dnech u nás a test.

Nyní jsme v Portugalsku, a protože mám konečně dokončené očkování, nemusel jsem na testy, takže žádné omezení. Cestuje se stejně, jako před covidem :)

Související odkazy:
Workshopy
Galerie
Facebook - michalbalada.com
Instagram - michalbaladacom

22. 4. 2024 - Přidal jsem nové fotky z USA. Zbývá zaplnit poslední místo na fotoexpedici do Oregonu.