Fotobatoh pro každou příležitost

Tak jsem se po 14ti letech intenzivního focení konečně zařadil mezi plnohodnotné fotografy :-)

Strašně nerad nakupuji nové věci jakéhokoliv druhu, takže jsem svůj stávající turistický batoh, ve kterém jsem po léta nosil fototechniku, používal až do jeho úplného rozpadu. Měl jsem jej dobrých dvacet let, takže jsme spolu na horách a vůbec na cestách něco zažili. Odpočívej v pokoji!

Jiný jsem neměl, pokud nepočítám velkou krosnu na vícedenní cesty, takže byl poměrně v permanenci.

Fototechniku jsem nosil v brašně, kterou jsem do batohu vkládal. Fungovalo to, protože nefotím kde jakou „ptákovinu“, takže fototechniku nevyndávám zase tak často. Prostě přijdu na místo focení, rozmyslím se, zda to má ten den vůbec smysl, když ano, brašnu vyndám a fotím. Fotím jen v nejlepším světle, takže v 95% jen východy a západy slunce.

Problém nastal s nákupem dronu, těch fidlátek bylo najednou moc.

Když se tedy můj věrný druh už začal úplně rozkládat, rozhodnul jsem se, se slzou v oku, jej již nelátat a podívat se po plnohodnotné alternativě.

Lowepro Powder BP 500 AW

Při výběru fotobatohu si musíte sesumírovat své očekávání:

· Fotíte jen od auta, nebo nachodíte desítky kilometrů denně?

· Nosíte jen fotografickou techniku, nebo potřebujete místo i na další věci?

· Odkud je přístup k technice, má úchyty na stativ atd.?

· Záleží vám na designu, ceně apod.?

Batoh dorazil pěkně vypolstrovaný, žádný zmačkaný kus čehosi, co se jako batoh jen tváří.

Jak jsem vybíral?

Mé nároky byly celkem jasné:

· Musí to něco vydržet!

· Musí to sednout dobře na záda!

· Musí to být za přijatelnou cenu!

· Musí to být kombinace, kdy je část pro fotografickou výbavu a část pro ostatní věci, protože bez pořádné svačiny a náhradního oblečení nikam nejdu, nikdy!

Byl tu tedy vytyčen jasný cíl, a teď už se jen probrat nabídkou čítající desítky a desítky fotografických batohů různých značek, velikostí, tvarů, materiálů atd. Nic lehkého tedy.

Při výběru jsem měl trošku výhodu v tom, že mými workshopy projdou nižší stovky nadšených fotografů ročně, takže jsem po očku sledoval, v čem své náčiní nosí, tu a tam se zeptal, s čím jsou nebo nejsou spokojeni, takže se výběr zužoval, až se vykrystalizoval na pár nejnadějnějších kousků.

Dostatek místa pro jídlo, pití a náhradní věci byl jeden z hlavních kritérií.

Ještě pro pořádek – nedělám žádné firmě placenou reklamu, fotobatoh jsem si koupil za vlastní peníze po důkladném zvážení všech pro a proti. Nefunguju tak, jako většina fotografů dnes, kteří nafasují od různých firem vybavení, a pak jej náležitě všude chválí, protože ať už chcete, nebo ne, když od někoho dostanete vybavení a je po vás vyžadována „nezávislá“ recenze, už to prostě není nezávislé a jste ovlivněni tím, že když už to můžete užívat a pravděpodobně pro vás z toho plynou další výhody v podobě dalších produktů zdarma, nebudete psát o nějakých těch vadách na kráse, ale hlavně o pozitivech. Tak to prostě je, ať si říká kdo chce co chce :-)

Takže tu ani nenajdete žádné slevové kódy na nákup u konkrétních fotografických obchodů, prostě nic. Jen praktické zkušenosti z více než ročního intenzivního používání tohoto vesměs povedeného kousku. Sorry jako :D

LOWEPRO Powder BP 500 AW

Oficiální představení od Lowepro zde.

Provedení – odolnost – cena - velikost

V první řadě koukám na to, z jakých materiálů je fotobatoh vyroben. Znáte to, máte techniku za desetitisíce, nebo rovnou statisíce korun, a prostě nechcete, aby se jí na cestách něco stalo.

Tohle LOWEPRO Powder splňuje na jedničku. Kvalitní materiály (100D a 210D Nylon Ripstop), snesou i nějaký ten déšť. Přeháňka, nebo lehký déšť člověka tedy nedonutí hned nasazovat pláštěnku. Ta je ve spodní části batohu ale samozřejmostí. Hlavně mořská sůl je nepřítel elektroniky. Podíval jsem se s tímhle kouskem za poslední měsíce už do Portugalska, na Island, Madeiru, do Grónska, Norska a dalších krajin, a vždy bez ztráty kytičky. A to že často lezu kvůli fotce hodně blízko rozbouřenému moři, takže mě občasné slaná sprcha nemine.

Velkou postranní kapsu využívám většinou na láhev s pitím

Vstup do komory pro fototechniku

Spousta různých kapes

Moc se mi líbí veliké a hrubé zipy. Nebojíte se, že když za ně zaberete, zůstane vám něco v ruce. Dá se s nimi pracovat i v rukavicích.

Spousta kapes a úchytů, velká kapsa na notebook (vlastně dvě, jedna vnitřní a další venkovní, kterou používám častěji v kombinaci s vlastním obalem na noťas, kde mám ještě myš, kabely atd).

Celý fotobatoh krásně drží tvar, i když je naplněn třeba jen z části.

Konstrukce je hodně důležitá, musí vám na zádech sedět. Je to taky o tom, jak dovnitř narovnáte techniku. Vyztužená záda a rozměry odpovídající příručnímu zavazadlu do letadla (pokud tedy nevyrolujete příliš horní část fatobatohu, kam lze naskládat další věci) jsou fajn. Většinou batoh nacpu k prasknutí a zatím nebyl nikde na letišty problém, i když už jsem se dostal přes předepsané rozměry. Letěl semnou už na 9 cest.

Zadní kapsa pro zasunutí stativu. Nakonec ji ani nevyužívám, stačí totiž stativ zašněrovat za úchyty, kterých je vzadu spousta.

Nesnáším nošení stativu na delší vzdálenost v ruce, takže tady máte možnost připevnit jej po straně, nebo z čela. A úchyty jsou tu i na lyže, snowboard, cepín, trekové hole a tak dále, fantazii se meze nekladou.

Zádový systém ná poměrně robustní konstrukci a bederní pás opravdu plní svoji funkci.

Bederní pás není jen na okrasu, ale funguje! To oceníte v případě, že máte na zádech výrazně přes deset kilogramů. Můj denní chlebíček, bohužel. Věřte, že vaše ramena vám za něj poděkují, není nic horšího, než sedřená ramena, pak se jen kroutíte a snažíte se přežít, místo abyste si výpravu užili.

Vstup k fototechnice od zad, nikoliv z předu batohu. Vždy se mi derou slzy do očí a říkám si, nad čím výrobci přemýšlejí, když vidím, jak si fotografové na mých kurzech a expedicích položí fotobatoh zády někde do čurbesu, protože mají vstup k fotografické technice z předu, a pak si to celé hodí na záda… Hrůza.

Futrál s fototechnikou lze celý odejmout a máte rázem krásný 55 litrový turistický batoh. A navíc, tenhle úložný prostor pro to nejcennější, co máte, je v ceně batohu, což nebývá úplně pravidlem, na to dejte pozor! Samozřejmě jde různě dělit přepážkami dle gusta každého z vás.

Norské fjordy (foto: Jiří Kvasnička)

Co v něm standardně nosím:

Canon 5D MkIV + Canon 16-35 4L

Canon 70-200 4L

Paměťovky, spouště, baterie, několik filtrů a držák

Nabíječku na baterky

Dron Mavic Pro 2 (vetšinou ještě v pouzdru) + 4 baterie

Ovladač

Nabíjecí hub a kabely atd.

Jak dron, tak ovladač by šly nosit v batohu i bez pouzdra, polstrování je dostatečné, ale jsem si tak jistější, a tahle tvrzená pouzdra už jsem měl dřív, takže je dál používám.

Není toho věru málo. Nad fototechnikou pak je velkorysý prostor pro ostatní věci, takže se svačinou ani náhradním oblečením nemusíte šetřit. Batoh jsem zakoupil na jednodenní treky, ale kromě zimy bych se do něho vešel i s menším spacákem + karimatkou a stanem připevněnými na batohu. To ale nebyl účel. Když jdu na víc dní, beru klasickou krosnu a do ní vsadím futrál s fotovýbavou z tohoto batohu, prostě značka ideál.

Výhodou batohu LOWEPRO Powder BP 500 AW je také fakt, že vypadá spíše jako klasický turistický batoh, nikoliv fotografický batoh napěchovaný drahou technikou. Příjemný benefit, cítím se tak při cestování bezpečněji.

Faerské ostrovy (foto: Petr Zdanovec)

Závěrem:

Pokud občas urazíte i delší vzdálenost za focením a hledáte ideálního parťáka na cestu, pak je Lowepro Powder tím správným kouskem. Nemusíte se omezovat v množství fotografické výbavy, ani dalších věcí. Co se týká ceny, asi nenajdete lepší variantu v této kategorii, takže opět plus.

Co bych mu vytknul? Nic zásadního. Jediné, s čím jsem se dlouho sžíval, to byl specifický mechanismus stahování hlavního úložného prostoru. Ale na vše se dá zvyknout, teď už mě to přijde naprosto normální.

Související odkazy:
Workshopy
Galerie
Facebook - michalbalada.com
Instagram - michalbaladacom

22. 4. 2024 - Přidal jsem nové fotky z USA. Zbývá zaplnit poslední místo na fotoexpedici do Oregonu.