Fotograf v karanténě

Však to znáte, všichni si i po letech pamatujete, co jste dělali 11. září 2001. Událost, která se stala na druhém konci světa, ovlivnila dění, ale Vás jako jednotlivce se vlastně nedotkla. Tak přesně tak budeme s odstupem času koukat na jaro 2020 s tím rozdílem, že není snad nikdo, koho by se dění kolem koronaviru nedotklo.

V půlce března jsem neslavně dorazil do Čech po zkrácené fotografické cestě na Špicberkách. Špatné zprávy se sypaly ze všech stran, přesto jsem si ještě nepřipouštěl, jaký dopad to bude mít.

Po týdnu letargie v karanténě, kdy jsem původně doufal, že to bude prostě jen dvoutýdenní volno a pak se vše vrátí, mě to začalo docházet. Rušil a odsouval jsem jednu naplánovanou fotografickou akci za druhou. Březnová cesta do Španělska se odsunula na listopad, jarní Pieniny a Sulovky na podzim a Kalifornie postupně až na jaro 2021, dvouměsíční cesta do hor Jižní Ameriky zrušena bez náhrady.

Všechna další nasmlouvaná focení se zrušila bez náhrady, firmy i jednotlivci najednou šetří, takže díky, ale ozveme se v lepších časech, paráda…

Za čtrnáct dnů bylo vymalováno.

V dubnu na mě pršely zrušené letenky ze všech stran, třeba tato do Kalifornie, tak sbohem Yosemity.

Uplynulé týdny by se také daly definovat jako velký sociální průzkum na nás všech.

Teď si můžeme každý udělat celkem věrný obrázek o tom, jak je na tom naše vláda, náš starosta, naši kamarádi či rodinní příslušníci. Jednali adekvátně? Snažili se pomoct? Panikařili nebo paniku šířili? Jojo, všichni jsme se pěkně odkopali a bylo by fajn na to nezapomenout. Jen ve špatných časech se totiž naplno projeví nátura každého z nás.

Březen, pod roušku vlezem, duben, ještě tam budem a květen… ?

Fotografický svět se sice na chvíli zastavil, ale jsem tu s Vámi pořád. Před měsícem jsem všem do newsletteru, který rozesílám, sliboval, že se ozvu v lepších časech a je to tu! Opatření se pomalu uvolňují a snad se pomalu vrátíme k normálnímu životu.

A vše špatné je k něčemu dobré!

Na webu se chystá velká změna, na kterou se těším a přinese výhody hlavně Vám všem, a to už v červnu!

Taky jsem volného času využil k práci na fotkách. Několik let se mě hromadily na discích záběry z různých míst a teď je většina hotová, hurá! Můžete se tak těšit na fotky z Čech, Ameriky, Kanady či Grónska.

A když u jsem u toho Grónska a dobrých zpráv, Air Greenland nám před pár dny potvrdily cestu na přelomu července a srpna (takže se vše opravdu obrací k lepšímu) a mám tam stále jedno uvolněné místo, takže pokud byste se chtěli podívat do krajiny, kterou nelze srovnat s ničím jiným (leda byste byli už v Antarktidě) a nebo třeba chtěli fotit každý den velryby, tak se hlaste :)

Tyhle nereálné výjevy budeme hltat v podstatě každý den naší expedice, Grónsko

Pokud byste radši po českých luzích a hájích, račte si vybrat z dalších vypsaných workshopů, protože nejhorší co můžete udělat, je sedět doma za pecí a s nikým se nepotkávat (to máte blbou náladu zaručenou). Už se na Vás těším.

A při těch úpravách jsem si poslechnul hodně inspirativních podcastů, za všechny bych doporučil alespoň tyto:

Proti Proudu – inspirativní lidé z různých oborů
Deep talks
– od autora knihy Konec prokrastinace
Petr Mára
– technologický nadšenec

A čtěte!

Když už mám počítače plné zuby, tak čtu. A čím víc čtu, tím víc si říkám, že bych měl číst víc (třeba místo televize, která do nás tlačí špatné zprávy, nebo sociálních sítí, kde se vedou ničím nepodložené debaty většinou úplně o ničem)
Za mě určitě doporučím tyto tituly:

Uspořádání světa – Henry Kissinger

Sapiens + Homo Deus – Yuval Noah Harari

Případně skoro cokoliv od Václava Cílka, který léta letoucí upozorňuje na jevy, které nás aktuálně drtí, tedy sucho v krajině a různé možné epidemie atd.

Jobsovu a Muskovu autobiografii jste už předpokládám četli, tak zkuste ještě A. Schwarzeneggera.

A povinná četba:

Proč spíme - Matthew Walker

Faktomluva - Hans Rosling, Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling‎

Pokud máte své oblíbené autory, sem s nimi do komentářů, díky!

Mohlo by Vás zajímat:
Workshopy
Galerie
Facebook - michalbalada.com
Instagram - michalbaladacom

8. 4. 2024 - Přidal jsem nové fotky z Alp a Norska. Zbývá zaplnit poslední 2 místa na fotoexpedici do Oregonu.