Nejčastější otázky - odpovědi III

Přicházím po nějaké době s dalšími nejčastějšími dotazy, které přichází do emailu nebo na sociálních sítích.

Otázka: Bezzrcadlovky ano nebo ne?

Jednoznačně ano! Sám fotím ještě stále zrcadlovkou, ale to jen proto, že drží pohromadě a i na větší tisky stačí. Jakmile ale budu muset koupit nové tělo, jednoznačně to bude bezzrcadlovka. Přeci jen každý gram, který ušetřím, se na výpravách může hodit. A jak je vidět, výrobci fotografické techniky směřují všechny síly k bezzrcadlovkám, zatím co nové modely zrcadlovek už příliš nepřibývají. Dnes už pominuly všechny důvodu, proč bezzrcadlovky odmítat. Baterie mají dostatečné kapacity, elektronické hledáčky už jsou též v pohodě a takto bych mohl pokračovat…

Pro krajináře zjevná výhoda bezzrcadlovek. Jsou prostě menší a lehčí. Co je pro jedny výhodou, může být problém pro druhé. Kdybych byl svatebním fotografem, musel bych si k bezzrcadlovce pořídit pořádný bateriový grip, protože pro větší mužské ruce nejsou, co se úchopu týká, tihle mrňousové ideální.

Otázka: Fotíš mobilem? V čem tam fotky upravuješ?

Mobilem fotím minimálně, nemám zrovna nejnovější kus, ze kterého by tím pádem lezly slušné fotky. V dnešní době ale fotoaparáty v mobilech udělaly takový skok, že za slušného světla vyfotíte parádní snímky, takže to rozhodně nezavrhuji. Na úpravy je asi nejlepší zdarma stažitelný Snapseed. Na základní, nebo středně složité úpravy je to ideál. Pokud byste chtěli už o něco sofistikovanější úpravy, pak asi nezbyde, než šláhnout po Adobe Lightroomu. Tam už by ale asi bylo lepší upravovat třeba na Ipadu, protože na telefonu je vše hodně titěrné.

Otázka: Které fotografické filtry jsou nutné pro krajinu?

Jediné dva druhy. Polarizační a šedé. Tyto jediné nenahradíte v postprocesu. Všechny ostatní ano, takže neutrácejte zbytečně za nepotřebné harampádí.

Někdo vám bude tvrdit, že je třeba UV filtr, jako ochrana. Kolikrát v životě vám objektiv upadl na čočku? Asi vůbec… A ještě k tomu vám bude dělat neplechu v protisvětle a podobně.

Další filtry, které by vás ještě mohly lákat, to jsou přechoďáky. Ideální je, abyste se naučili hned od začátku fotit spíše více expozic a slepit je v postprocesu, protože je spousta scén, které stejně přechodové filtry nevyřeší. Dnes už Photoshop a další programy umí slepit fotky v podstatě sami a výsledky jsou perfektní. Nemusíte se tedy složitých úprav bát.

Otázka: Doporučil bys fotobatoh, nebo spíš fotobrašnu?

Tady je mnoho proměnných a každá situace chce něco jiného. Brašna je pohotová, na krátké vycházky ideální. Ale nepřipevníte k ní stativ a jakmile jí budete mít přes rameno delší dobu, nošení se stává pro rameno bolestivou záležitostí. Brašna mě doprovázela na mých cestách posledních deset let. Letos jsem konečně pořídil pořádný fotobatoh a o tom, jak jsem s ním spokojený, už chystám celkem podrobnou recenzi.

Už pár měsíců testuji nový fotobatoh Lowepro. Předtím jsem dobrých deset let používal fotobrašnu Tamrac.

Otázka: Tiskneš doma, nebo ve fotolabu?

Doma se nevyplatí živit tiskárnu, pokud netisknete opravdu hodně, to znamená několikrát týdně.

Otázka: Fotím už roky, má cenu hlásit se k tobě na kurz?

To je vážně složitá otázka. Někdo fotí chvíli a může se tomu věnovat tak intenzivně, že má znalostí víc, než jiný, který fotí už roky. Určitě nejsem superman a nerozumím všemu. Na druhou stranu mám už za ta léta, co fotím, tolik zkušeností, že bych měl být schopen poskytnout další nové informace. A myslím, že každé podobné setkání může být dobrým impulzem v další fotografické tvorbě.

Otázka: Musím fotit zrcadlovkou, když bych rád jel na fotoexpedici?

Foťte čímkoliv! Fotoexpedice se to jmenuje proto, aby bylo hned všem jasné, že dáváme focení výrazně větší prostor, než klasické turistické a poznávací zájezdy. Prostě se musí počítat s tím, že focení je na prvním místě, takže v časech východů a západů slunce nesedíme na snídani/večeři, ale jsme v krajině. Fotografická technika nerozhoduje, každý má jiné nároky na výsledek, někdo je spokojený s fotkou z mobilu, jiný chce perfektní záběr z nejdražšího foťáku na trhu, všichni si v tom najdou to své.

Otázka: Dron na focení?

Jasně! I k dronům chystám podrobnější článek. Dnes už jsou drony tak skladné, že je strčíte opravdu do kapsy a ovládání zvládne každý. Fotí do RAWu, takže z nich vytáhnete neskutečné fotky. Samozřejmě nemůžete čekat, že kvalita obrazu bude na úrovni nejnovějších zrcadlovek, ale díky postprodukci už jsou opravdu použitelné i pro velké tisky. Mám to vyzkoušené!

Znáte to. Rovinatá krajina zalitá krásnou mlhou a nikde žádná vyhlídka, ze které by se dalo fotit. Stačí vzlétnout pár metrů výš a můžete vybírat různé kompozice téměř do nekonečna.

Otázka: Nejsi v Asociaci profesionálních fotografů, proč?

Jednoduše proto, že není důvod. Aby se člověk mohl fotografií živit, nemusí být v žádných asociacích, klubech, sdruženích ani spolcích… Zvlášť když mu to nedává smyls. Samozřejmě toto mělo nějaký vývoj. Když je člověk v začátcích, touží po tom se začlenit mezi takzvané profíky. Když ale už člověk má něco za sebou, dostává nadhled a zjistí, že nic podobného není nutné. Pakliže tedy nemáte tu potřebu, honit si triko získáváním různých titulů profesionálních fotografů… ale i tak klidně posílejte fotky do jiných soutěží, je jich spousty. Nemusíte kvůli tomu platit členství v nějakém klubu.

Otázka: Fotíš ještě svatby a portréty? Bude portrétní workshop?

Fotím, ale minimálně. Důvod je jednoduchý, krajina mi zabere tolik času, že na ostatní už se dostává jen málo. Portrétní workshopy jsem dělal několik let po sobě, letos nebude a co bude příští léta, to je ve hvězdách.

Otázka: Jak se žije fotografovi v pandemii?

Jako každému jinému, prostě se musím přizpůsobit. Na jaře roku 2020 to bylo těžké, v podstatě celý rok 2020 byl mizerný, ale rok 2021 se už pomalu vše vracelo do starých kolejí a letos už vše běží téměř normálně.

Otázka: Lze po pandemii cestovat za fotografováním jako dříve?

Možná to bude znít překvapivě, ale ano! Mnohdy je to i lepší, než před coronavirem. Nikde není ani zdaleka tolik fotografů a turistů, jako předtím, takže je to vlastně skvělé a vyražte, než budou za pár let všude davy větší, než před koronáčem.

Otázka: Jde se uživit krajinářskou fotografií?

Všechno jde! Člověk si tedy nemůže úplně vyskakovat, ale po tom jsem nikdy ani netoužil. Mé příjmy plynou z několika směrů, vše je s krajinářskou fotografií spojené. Jde o školení a kurzy (nově některé i on-line), prodej fotografií, fotografování na zakázku pro firmy i jednotlivce, sestavování itinerářů cestovatelům a fotografům, přednášky atd.

Otázka: Jaký stan na hory?

Zelený! :-) Nebude tak na ráně. Obecně v CHKO a Národních parcích stanovat nesmíte, bohužel. Smí se jen bivakovat, to vám nikdo nemůže nic říct. Ale zpět ke stanům. Moje nároky byly dva. Nechtěl jsem být příliš na očích, takže většina expedičních stanů tím pádem odpadla, a nechtěl jsem se tahat s ničím příliš těžkým. Dlouhá léta jsem se vláčel s dvoumístným stanem od Hannahu. Vážil skoro tři kila, ale je fakt, že vydržel i vichřici a dva se v něm vyspali hodně komfortně. Po dlouhém zvažování padla volba na Hannah Hawk 2. Dva by se v něm natěsno vyspali také, ale od začátku jsem jej plánoval jen pro sebe a jsem zatím nadmíru spokojený. Konstrukce bytelná, místa jako pro krále.

Otázka: Program na úpravu fotek pro začátečníka a v čem upravuješ fotografie?

Možností je nespočet. Jde o to co fotíte a co od úprav čekáte. Téma by vydalo na hodinovou přednášku. Dnes je spousta programů, které by začátečníky uspokojily. Asi bych stále radil Lightroom nebo Zoner. Osobně na úpravy používám Adobe Photoshop. Odšumování a případné zvětšování fotografií pro opravdu velké tisky pak v programu Topaz.

Otázka: Jak řešíš fototechniku na zahraničních cestách? Co když se něco rozbije?

Ano, velmi dlouho se mě tohle neštěstí vyhýbalo, až jsem na Novém Zélandu rozbil širokáč a musel jej tam koupit za dvojnásobek, co u nás doma. Dohnalo mě to tedy k tomu, že na zahraniční cesty většinou vozím fotografickou techniku zdvojenou. Tedy dvě těla a dva stejné širokoúhlé objektivy. Pokud tedy zrovna nejedete na měsíc, v úvahu připadá i zapůjčení techniky. Dost často tohle řešení využívají třeba svatební fotografové, protože jít na svatbu s jedním tělem je extrémní risk a nikdo, kdo si za focení bere peníze, by si toto neměl dovolit, ale i pro krajináře se může hodit. Fajn je brněnská půjčovna Fotori.

Otázka: Vyplatí se zadávat reklamu na sociálních sítích?

Opět téma na delší povídání, tak jen ve zkratce. Je důležité si předem uvědomit, proč chci být na sociálních sítích aktivní a co vlastně očekávám. Zda jen lajky, které polechtají moje ego, nebo i reakce v podobě komentářů, hodnocení atd.. Ideální pak je, když organicky získáváte sledující. V případě reklamy je asi nejlepší volba placeného konkrétního příspěvku, kdy lze celkem slušně zacílit na určitou skupinu lidí a za určitou částku dostanete počet shlédnutí. Jak to ale u reklam bývá, nevybudujete s jejich pomocí komunitu. Jakmile přestanete reklamu platit, dramaticky se váš dosah snižuje. Další proměnnou jsou algoritmy Facebooku, Instagramu a podobně a fakt, kolik lidí, kteří vás sledují, vlastně vaše příspěvky vidí. Pokud neplatíte, dosah je jen v jednotkách procent.

Já osobně reklamu neplatím a na sítích nejsem tak aktivní, jako někteří jiní. Je to právě proto, že všichni uživatelé jsou tak trošku rukojmí těchto sítí. Kdykoliv se ty firmy rozhodnou změnit podmínky nebo algoritmy, nenaděláte nic. Léta si tak můžete budovat profil, nad kterým vlastně nemáte kontrolu.

Související odkazy:
Workshopy
Galerie
Facebook - michalbalada.com
Instagram - michalbaladacom

21. 10. 2024 - Přidal jsem nové fotky. Jsou volná poslední místa na zimní Island.