Počítač pro fotografy

Po letech jsem byl chtě nechtě donucen upgradovat svou PC sestavu. Vývoj jde dopředu, objemy dat rostou a vysedávání u pomalejšího a pomalejšího počítače mě postupně dovádělo k šílenství…

Protože mi v emailu občas přistane dotaz, jak výkonný počítač při úpravách používám, rozhodl jsem se, že se o zkušenosti podělím, třeba to někomu pomůže.


Při vybírání byly mé požadavky jasné:

Rychlý chod Adobe Lightroomu a Zoner Photo Studia především pro katalogizaci fotografií.

Skládání panoramat bez dlouhých čekání v Autopanu a dalších programech.

A především úpravy v Adobe Photoshopu (denně práce s RAWy, složité úpravy, až stovky vrstev a masek u velkých fotek v Tiffu a tak dále)

Multitasking (spuštění více grafických programů najednou, otevřeno několik oken v internetovém prohlížeči, email a to vše bez neustálého čekání nebo padání)

Toť vše, žádný střih videa, žádné hraní her, nic podobného.


Tímto výše uvedeným jsem si byl naprosto jistý a tady také má jistota končila. Jsem fotograf, počítače mě nezajímají a rozumím jim jako koza petrželi, takže co teď?


Sepsal jsem tedy v pár větách, co potřebuji a rozeslal několika obchodům, které se prodejem a sestavováním PC věnují včetně uvedení finančního stropu, který bych nerad přesáhnul, což bylo bez monitoru cca 45 000Kč.

Věřil jsem, že už to není úplně zanedbatelná částka, a proto semnou tak bude jednáno.

Čekám den, dva, tři… suma sumárum, z šesti dotázaných se ozvali jen dva prodejci a reakce to byla velmi obecná, bez vysvětlní, proč zrovna tyto komponenty jsou nejvhodnější, takže jsem rychle začal tušit, že tudy cesta nepovede. Vyměnili jsme si ještě pár emailů, ale nedozvěděl jsem se v podstatě víc, než obecná doporučení od techniků-nefotografů, kterých sám najdu na internetu po chvíli hledání spoustu. Žádné odpovědi na otázky, zda je to či ono vhodnější například pro práci s programy od Adobe.

Co tedy dál?
S nevolí jsem se opět ponořil do dalších recenzí, benchmarků, testů až mě z toho šla hlava kolem a měl jsem pomalu chuť to všechno shodit ze stolu a trápit se dál se stávajícím pomalým PC.

Nakonec jsem naštěstí udělal to nejjednodušší a nejúčinnější, co jsem vůbec udělat mohl, začal se ptát u fotografů, protože osobní zkušenosti jsou tou nejlepší referencí. A kde jsem se nakonec dozvěděl nejvíce? Během debat na několika mých podzimních workshopech, kde se dost často pohybují lidé, kteří o počítačích vědí snad úplně všechno (v mých očích tedy určitě).

Postupně jsme se tedy dopracovali k této sestavě:

Procesor Intel Core i7-8700
- mohla by stačit i řada Core i5, ale zde se asi nevyplatí šetřit a raději proto doporučuji hned jít po Core i7. Přece jen velikost výstupů zrcadlovek neustále narůstá. Poměrně nevhodné jsou procesory od AMD, v bechmarcích vychází s produkty od Adobe špatně

Operační paměť Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB) DDR4 3000
- má vliv na to, zda budete při každé operaci dlouze čekat, nebo vše poběží svižně jako na drátkách, takže zde opět nešetřit. Nehledě na to, že můj požadavek byl mít spuštěných více programů, internet atd.

Základní desku MSI Z370 SLI PLUS - Intel Z370

Grafickou kartu MSI GeForce GTX 1060 3GT OC, 3GB GDDR5

Zdroj Seasonic Focus Plus Platinum - 650W

Chladič Noctua NH-U14S

SSD disk Samsung SSD 960 EVO (M.2) - 500GB
- výhodou je rychlé čtení velkých souborů (několikanásobně oproti HDD), nevýhodou cena, fotograf potřebuje ale obojí (SSD i HDD)

Pevný disk WD Blue EX - 1TB
- velikost je čistě na preferenci každého fotografa, 1TB se může zdát málo, ale osobně mě to bohatě stačí, na dlouhodobou archivaci fotografií mám několik externích disků

To celé zabalené do bedny Fractal Design Define R5

Celá sestava vyšla nakonec na nějakých 47 000Kč.

Objednával jsem u CZC.CZ, kde měli tou dobou (listopad 2017) nejvíce komponentů skladem. Celý natěšený jsem pak ještě tři týdny čekal, než naskladní v celé republice nedostupný Intel Core i7-8700. Jakmile byl k mání, sestavu zahořeli a odeslali. Pak už jen stačilo kontaktovat šikovného kamaráda, který nainstaloval vše potřebné (Photoshop samozřejmě nainstalovat zvládnu, ale co se týká systému, jsem vážně mimo :-)) a bylo mé martyrium s novou PC sestavou u konce.


Tímto dík všem, kteří pomohli, vše šlape jako hodinky a úprava fotografií je pro mě po dlouhé době opět radostí a ne utrpením. Takže se čekací lhůty na vyfotografované snímky zkrátily z let na měsíce :-)

Výše popsané komponenty platí pro prosinec 2017, dnes již jistě budou další novější a výkonnější.

Související odkazy:
Nabídka- Workshopy
Galerie
Facebook - michalbalada.com
Instagram - michalbaladacom

8. 4. 2024 - Přidal jsem nové fotky z Alp a Norska. Zbývá zaplnit poslední 2 místa na fotoexpedici do Oregonu.