Reine - Lofoty v kostce

Když jsem psal o ledovcové laguně Jokulsarlon na Islandu jako o nejvíce fotogenickém místu co znám, pak rybářská vesnička Reine na Lofotách a její okolí musí být hned tím druhým v pořadí. A to ne proto, že by byla méně atraktivní, ale jen a jen proto, že na Island jezdím už dlouhé roky, kdežto na Lofoty se pravidelně vracím teprve rokem druhým.

Takto nás Reine přivítalo připoslední fotoexpedici, kterou jsem pořádal v únoru roku 2016. Hned první noc jsme na obloze měli příležitost pozorovat a fotografovat polární záři.


Reine - Lofoty v kostce

Moc dobře si pamatuji svou první návštěvu Reine před dvěma léty. Noční přejezd přes celé Lofoty, to je nějakých 5 hodin za volantem po křivolakých silnicích, přejezd mostů u rybářské osady Hamnoya a už si to křižujeme mezi typickými červenými domečky v centru Reine. Počasí, že by psa nevyhnal… Rozednívá se, leje jako z konve, vítr lomcuje naším transitem, opravdu velkolepé přivítání.

Stylové centrum městečka Reine. Rybářské domky na dřevěných kůlech, kostelík, obchod… Lofoty, Norsko.

Podobných bouří zažijete na Lofotách spoustu, pokud se sem nevydáte v hlavní turistické sezoně, kdy je v létě přeci jen trošku přívětivěji. Bohužel už i sem dorazil masivní turistický ruch, takže léto rád oželím a vyrážíme sem vždy na podzim, nebo rovnou v zimě, kdy je tu lidí naprosté minimum. Vlastně tu potkáte jen fotografy snad ze všech končin světa.

Nadšení fotografů. Kteří sem semnou jezdí, nezná mezí. I za sněhové vánice je totiž v Reine a okolí stále co fotit. Lofoty, Norsko.

Reine je rozeseto na několika ostrůvcích propojených mosty na začátku asi nejmagičtějšího fjordu na celém souostroví – Reinefjordu. Centrum (dá-li se tomu tam říct) tvoří původní červené rybářské domky, ve kterých stále místní bydlí, kostel, škola, obchod, galerie a samoobslužná benzínová stanice. Vše poměrně stylově upravené, žádné obludné hotely, takže místo má stále svou atmosféru. Nad hlavami vám křičí rackové, v přístavu se pohupují rybářské loďky, na kterých každý den místní vyplouvají na moře na lov ryb (převažuje treska), což je zde také jejich téměř jediná obživa.

Výhled na Reine a část Reinefjordu z kopců nad městečkem je impozantní, Lofoty, Norsko.

Všude v okolí vesnice jsou postavené dřevěné sušáky na ryby, další z typických výjevů Lofot. I v chladných měsících je ze sušených ryb řádný smrádek. Neumím si představit, jak to tu musí páchnout v létě, kdy je teplo a sušáky se pod náporem čerstvě ulovených a vykuchaných ryb doslova prohýbají…

Vznik fjordů

Norsko je země s největší koncentrací fjordů na světě a Lofoty nezůstávají pozadu. Vznikly působením mohutných ledovců v dobách ledových.

Lofoty jsou rozesety na asi osmdesáti ostrovech a ostrůvcích. Z fotografického hlediska jsou nejatraktivnější a nejdostupnější hlavně Austvågsøya, Vestvågøy, Flakstadøya a nejjižnější Moskenesøya na kterém je koncentrace fotograficky přitažlivých míst největší.

Takto vypadá východ slunce na pláži, nad kterou stojí naše chatička. V podstatě totožný výhled máme při svých fotoexpedicích z okna.

V osadě Sakrisoy převažují pro změnu žluté domky. Reine, Lofoty, Norsko

Doprava

Všechny hlavní ostrovy jsou dnes propojeny silničními mosty a tunely, takže je cestování velice pohodlné a nezdržuje naloďování na trajekty a podobně. Hlavní silnice E10 protíná všechny ostrovy a dovede vás až do nejjižnějšího cípu Lofot, rybářské vesničky pojmenované jednoduše Å. Zde se cítíte opravdu jako na konci světa, dál už je jen rozbouřené Norské moře.

Jsou zde i tři menší letiště, ale letecká doprava vychází podstatně dráž a není proto příliš použitelná.

Hodinu po západu slunce se hladina Reinefjordu uklidnila a stala se zrcadlem pro okolní skalnaté masivy, Lofoty, Norsko

Pohled na hory od Sakrisoy, Lofoty, Norsko

Hlavní úskalí při fotografování:

1. Srážky ve všech možných podobách. Srážkově bohatší místo jsem ještě nenavštívil. Jen na Lofotách se stihne dvacetkrát (ano, nevymýšlím si, nezveličuji, opravdu čtete dobře) vystřídat slunce s průtrží mračen či sněžením během jediného dne, a pokud jste třeba ve Skotsku zažili několikrát denně duhu, tady tomu bude mnohonásobně vícekrát. Může se také stát, že kvůli průtrži mračen některé dny prosedíte v teple chaty. Na druhou stranu třeba letos v únoru jsme měli převážně luxusní počasí s polojasnou oblohou.

2. Vítr. Ten tu určuje všechno. Někdy je totiž tak silný, že lezete po parkovišti po čtyřech a řízení automobilu je dosti adrenalinovým zážitkem. Když mě z autopůjčovny poprvé přišel email, že hlásí bouři a důrazně všechny varují, aby raději vůbec nevyjížděli, brali jsme to jako žert.

Díky Golfskému proudu je klima na Lofotách ale naštěstí celkem mírné, alespoň co se týká teplot. Na to, jak vysoko nad polárním kruhem leží, se tu teploty i v zimě pohybují jen okolo nuly.

I v pravé poledne je tu v podzimních měsících slunce tak nízko, že můžete fotit jako o závod, Lofoty, Norsko.

Polární záře se tu promenáduje po obloze skoro každý den, Lofoty, Norsko

Hlavní lákadla Lofot:

1. Krajina, kterou prostě jinde v Evropě nenajdete (pokud tedy nejste ochotní vynaložit čas a mnohonásobně vyšší finanční obnos na cestu například do Grónska)

2. Velice častá možnost pozorování a fotografování polární záře.

Když jednoho rána nečekaně Reinefjord zasypal sníh, vyběhli jsme ven jako malé děti a fotili a fotili, Lofoty, Norsko

Jedna z nejintenzivnějších polárních září, které jsem zažil. Obloha doslova zeleně hořela, Lofoty, Norsko

Reinefjord a chatičky, které jsou při expedicích naším útočištěm. Tady jasně vidíte, že fotografovat můžeme opravdu rovnou z okna, Lofoty, Norsko.

Rybářské domky, Hamnoya, Lofoty, Norsko

Osada Hamnoya v proměnách

Zde při fotoexpedicích vždy bydlíme. Vzdálenost od Reine je docházková, leží ve stejném fjordu. Fotografovat můžeme v podstatě z okna. Když číháme po nocích na polární záři, nejatraktivnější lokality jsou v okruhu 200 metrů od chatky, lze v podstatě fotit hned z terasy :-)

Fotografie níže dokládají, jak může vypadat 24 hodin na Lofotách. V podvečer bez sněhu. Po přechodu první bouře už pěkně pocukrováno. Po další bouři zasypáno a jakmile se vyjasnilo, tak luxusní polární záře a nakonec další ráno s oblohou zataženou hustými sněhovými mraky.

Hamnoya v podvečer

Hamnoya po prvním sněžení

Hamnoya po další bouři s polární září

Reinefjord je opravdovou perlou Lofot a dalo by se tu fotit týdny a neomrzelo by Vás to. A to z jednoduchého důvodu. Počasí se tu tak rychle mění, že stokrát fotografovaná scéna vypadá vždy jinak.

Festhelltinden, Lofoty, Norsko

A odkud je pohled na Reine a okolní fjordy nejpoutavější? Z Reinebringenu, což je kopec, jehož v podstatě kolmé stěny se vypínají přímo nad osadou.

Výhled z Reinebringenu více než hodinu před východem slunce, Lofoty, Norsko

Celá scéna vypadá dokonale už za rozbřesku, le až teprve když se do okolních masivů opřou sluneční paprsky, začíná ta pravá fotografická extáze.

Východ slunce z Reinebringenu, Lofoty, Norsko

Další fotografie z Lofot můžete shlédnout v galerii.

Související odkazy:
Nabídka- Workshopy
Galerie
Facebook - michalbalada.com
Instagram - michalbaladacom

22. 4. 2024 - Přidal jsem nové fotky z USA. Zbývá zaplnit poslední místo na fotoexpedici do Oregonu.