Výběr toho nejlepšího 1/2 roku 2017

VÝBĚR 1/2 ROKU 2017

Uplynulý půlrok byl focením doslova prošpikovaný. Když začnu počítat, tak jsem na východy slunce vstával v průměru skoro každý druhý den. Velký vliv na to měla má dvou a půl měsíční cesta po Novém Zélandu, kde podmínky dost často opravdu přály. Fotografií odtud mám nespočet, ale kdy je všechny upravím, to tedy opravdu netuším.
Kromě Nového Zélandu se také nadmíru povedl například pravidelný workshop na zimním Islandu (na leden 2018 je vypsán další termín), který nás obdaroval několika krásnými polárními zářemi.
Tak tady je aktuální výběr…

Západ slunce na ledovcové pláži, Jökulsárlón, Island

Vždycky se při cestě na Island k Jökulsárlónu těším a vždycky mě to místo dokáže překvapit. Už jsem tu fotil tolikrát a přece při každé další návštěvě pokouším štěstí a hledám zajímavý záběr, přitom nesmí být příliš podobný těm z let minulých.
Ten den jsme na ledovcové pláži u laguny fotografovali v podmračeném počasí, což ale nijak nevadilo. Všichni si alespoň měli čas vyzkoušet fotografování s delšími expozicemi a podobně. Před západem slunce se však na obzoru mraky začaly trhat a já jen v ten okamžik doufal, že to vydrží, protože počasí na Islandu je opravdu nevyzpytatelné.
Nakonec nám slunko v kombinaci s nasvícenou oblohou nabídnulo neskutečnou podívanou. Stačilo si jen vybrat jednu ze stovek ledových ker na pláži a plnit paměťové karty…

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 20mm (20mm EQ35mm), clona: 11, expozice: 0,8 sec, ISO: 100, formát: RAW

Spolu, Jökulsárlón, Island

Ta noc byla magická! Jasná obloha a vysoká pravděpodobnost výskytu polární záře, to vše nás nutilo dlouhé hodiny stát v mrazu u laguny s prsty na spouštích. Dlouho se však nic nedělo. A když už se ta mrška zelená na obloze konečně objevila, byla příliš slabá na to, abychom nafotily nějaké dech beroucí záběry. Pár desítek minut sice tancovala nad severním obzorem, ale pak pomaličku zmizela. Byli jsme mírně zklamaní, zážitek to sice byl, protože někteří z účastníků workshopu jí viděli poprvé, ale prostě a jednoduše, nebylo to ono.
Přemístili jsme se tedy na druhou stranu laguny a pak to z nenadání začalo! Takové divadlo jsem na obloze již delší dobu nezažil. Fotili jsme polární záři s ledy na hladině laguny, které jsme si čelovkami nasvěcovali a protože záře dlouhé minuty nemizela, vymýšleli jsme další a další zajímavé kompozice. Bylo to prostě skvělé a už se na tu mršku zelenou opět moc těším.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Sigma EF 20 f/1,4 L, ohnisko: 20mm (20mm EQ35mm), clona: 1,8 expozice: 6 sec, ISO: 1600, formát: RAW

Malá Fatra, Stoh a Rozsutec, Slovensko

Počasí nás na Malé Fatře v únoru poměrně zkoušelo. Ne že by bylo vyloženě šeredně, ale přeci jen by si všichni po namáhavých výstupech na východy a západy slunce zasloužili lepší než jen průměrné podmínky. Ty konečně nastaly předposlední ráno na vrcholu Osnice, mého nejoblíbenějšího kopce co se fotografování v Malé Fatře týká. Máte tady kruhový výhled, takže na jedné straně se rýsují Roháče, o kousek vedle Nízké Tatry, vedle Velká Fatra a na dosah ruky máte asi dva nejatraktivnější vrcholy Malé Fatry, tedy Stoh a Velký Rozsutec.
Stoupali jsme za svitu čelovek k sedlu v době, kdy každý normální člověk o víkendu ještě tvrdě spí. Měsíc svítil mezi stromy, sníh praskal pod podrážkami bot, vše se jevilo být ideální. Bohužel od západu přicházela frontální oblačnost a postupovala dost rychle na to, aby naše snažení stihla zhatit. To se ale naštěstí nestalo a nastaly snad ty nejlepší podmínky, které jsme si mohli přát, a které Vás na horách mohou potkat. V údolích se válela inverze, oblohu pokrývala hutná oblačnost a do toho začalo vycházet slunce. Stačilo si už jen najít správnou kompozici…

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 31mm (31mm EQ35mm), clona: 10, expozice: 1/10 sec, ISO: 100, formát: RAW, panorama 6 fotografií vertikálně

Cathedral Cove, Nový Zéland

Fotografie z Nového Zélandu by měly tomuto výběru dominovat, povedlo se jich opravdu hodně. Čas ale neúprosně letí, takže jsem do dnešního dne neměl vůbec pomyšlení na jejich úpravu. Věnuji se přes léto portrétům a svatbám, proto jen tento jeden zástupce.
Cathedral Cove je vyhlášený skalní útvar na východ od Aucklandu. Kromě skalního tunelu je tu i tato skála, ke které naštěstí vede asi dva kilometry dlouhá cestička, takže tu jste ráno většinou úplně sami. To se Vám tu přes den nemůže stát.
Ještě za tmy lezu z auta, které se stalo na 75 dalších nocí naší ložnicí, kuchyní i obývákem a poklusem mířím dolů na pláž. Obloha je z větší části zatažená, přesto ve východ slunce nepřestávám doufat. Když během cesty přes koruny stromů začínám sledovat, jak se mraky na obzoru pomalu barví do rudy, je zle… nestíhám! Sbíhám poslední schody, skáču do písku na pláži a řítím se ke skalnímu útvaru, který je teď mnohem zajímavější, než samotný tunel. Rychle komponuju a už vím, že je to tam!

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 16mm (16mm EQ35mm), clona: 8, expozice: 100 sec, ISO: 100, formát: RAW

Pohádkové Toskánsko, Itálie

Na přelomu května a června jsme se vydali na pravidelný workshop do Toskánska. Obvykle jezdíme do této perly Itálie o měsíc dříve, ale kvůli mé cestě na Nový Zéland se jarní workshopy musely odsunout na později. Nakonec se ukázalo, že to vůbec nevadilo a odměnou za brzké ranní vstávání byla pohádková rána. V krajině již nedominovala svěží zeleň, ale pestrá paleta barev od zelených olivových hájů, přes pole vlčích máků až po zlatavě zářivé obilné lány.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 70-200 f/4 L, ohnisko: 91mm (91mm EQ35mm), clona: 9, expozice: 1/25 sec, ISO: 100, formát: RAW

Související odkazy:

Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2016
Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2016
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2015

Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2015
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2014
Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2014
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2013
Workshopy
Galerie
Facebook - michalbalada.com
Instagram - michalbaladacom

8. 4. 2024 - Přidal jsem nové fotky z Alp a Norska. Zbývá zaplnit poslední 2 místa na fotoexpedici do Oregonu.