Výběr toho nejlepšího 1/2 roku 2018 + krátký film

VÝBĚR 1/2 ROKU 2018

První polovina roku 2018 se nesla především v duchu fotografování na Islandu. Dohromady jsem tu strávil jeden a půl měsíce a to už je slušná porce na to, aby přinesla zajímavé snímky. A také spoustu zážitků. A jak občas rád říkám, zážitek nemusí být hezký, hlavně když je silný. A to byl!

Od vánice, kde nebylo vidět opravdu ani na krok, přes noc strávenou v autě, protože díky větrné smršti byly uzavřené silnice přes polovinu Islandu, až po nějakou tu utopenou fotografickou techniku jsme zažili opravdu všechno. Tomu všemu už se s odstupem času pochopitelně jen usmívám…

Na druhou stranu nás totiž čekala také spousta fotografických laskomin. Perfektně zamrznuté vodopády, luxusní východy a západy slunce a nakonec i několik nocí s extra silnou polární září. Tak zase příští zimu ahoj, Islande.
Dostal jsem se také k úpravám fotografií z Kanady, kam se na podzim opět s partou nadšenců podíváme. Těším se… a moc.

Nyní už více než měsíc cestuji a fotím v Oregonu a Washingtonu na západním pobřeží USA, takže jakmile se v létě vrátím, snad se dostanu k úpravám a v příštím výběru nějaké fotografie ukážu. Od vysokých zaledněných sopek, přes mohutné vodopády až po neuvěřitelně rozmanité pobřeží tu najdete prostě vše.


Mount Robson, Britská Kolumbie, Kanada

Takto vypadá scenerie nejvyšší hory kanadské části Skalnatých hor před západem slunce. Z bez pár metrů čtyřtisícové výšky se plazí ledovec do jezera v nějakých 1600 metrech nad mořem, což krásu téhle majestátné hory ještě umocňuje. I z této vzdálenosti občas uslyšíte praskání ledu, to jak se odlamuje a s hřmotem padá na vodní hladinu, po které plave, než se úplně rozpustí.
Dost dlouho jsme čekali, než se v této oblasti vylepší počasí, ale nakonec se to nadmíru vyplatilo. Pak už jen stačilo urazit pár desítek kilometrů se vším tím fotografickým harampádím a fotit a fotit a fotit.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 24mm (24mm EQ35mm), clona: 11, expozice: 1/30 sec, ISO: 100, formát: RAW

Mount Assiniboine, Aberta, Kanada

To, čím je pro Evropu Matterhorn může být pro Kanadu Mount Assiniboine. Nádherná pyramida ztracená v divočině. Musíte šlapat spoustu kilometrů, abyste jí vůbec spatřili, ale stojí to zato. Sem jsem se těšil z celé naší fotografické expedice nejvíce, takže ani prošlapávání cesty po kolena ve sněhu nás nezastavilo. Sice jsme si představovali fotky podzimní, protože v celém okolí roste spousta modřínů, ale počasí tomu chtělo jinak a na přelomu září a října nám přichystalo čistě zimní podmínky s pořádným mrazem a ledovým větrem, který mě díky absenci péřovky zalézal až do morku kostí.
Z treku k Mount Assiniboine také chystám článek, který se na webu co nevidět objeví, takže toto je jen malá ochutnávka.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 28mm (28mm EQ35mm), clona: 11, expozice: 2 sec, ISO: 100, formát: RAW

Divoký východ, Jokulsárlón, Island

Co vám budu povídat, byl jsem tu už mnohokrát a nestává se úplně často, aby vyšly podmínky dokonale. Naštěstí tato pláž plná ledových ker lze fotografovat v podstatě za jakéhokoliv počasí a vždy si dobrou fotku odnesete.
To co nám ale nachystalo počasí v únoru, bylo prostě dokonalé. Křišťálově čisté kry, luxusní mraky na obloze a do toho vycházející slunce, prostě paráda.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 16mm (16mm EQ35mm), clona: 11, expozice: 4 sec, ISO: 100, formát: RAW

Geomagnetická bouře, Island

Letos na sebe dala polární záře dlouho čekat. Několik jsme jich sice fotili, ale byly velmi slabé. Až v březnu to mělo přijít. Několik nocí, kdy obloha doslova hořela, bylo vážně nezapomenutelných. Toto je ukázka záře, kterou jsme fotili den před odletem zpět do Prahy.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Sigma EF 20 f/1,4 L, ohnisko: 20mm (20mm EQ35mm), clona: 2, expozice: 5 sec, ISO: 800, formát: RAW

Video z Islandu

Tady máte možnost mrknout ještě na krátké video z březnového termínu.

Doporučuju proklik na YouTube a zvětšit na plnou obrazovku :-)
Pokud se vám bude líbit, sdílejte, lajkujte, komentujte a nezapomeňte zaškrtnout odběr mého youtube kanálu, další videa budu přidávat, momentálně natáčím na západě USA. Takže další už brzy!

https://www.youtube.com/watch?v=kbMvG-Dr85A

Použitá technika: DJI Mavic Pro

Související odkazy:

Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2017
Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2017
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2016
Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2016
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2015
Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2015
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2014
Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2014
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2013
Nabídka- Workshopy
Galerie
Facebook - michalbalada.com
Instagram - michalbaladacom

6. 5. 2024 - Přidal jsem nové fotky z USA. Na fotoexpedici do Oregonu je stále poslední místo!