Výběr toho nejlepšího 1/2 roku 2022

Prázdniny a dovolené v plném proudu, což znamená jediné, rok 2022 se přehoupnul do své druhé poloviny, a tady je kraťoučké fotografické ohlédnutí za prvními šesti měsíci.

Toskánsko

Po covidové pauze jsme si dali opět oblíbené Toskánsko, tentokrát už bez jakýchkoliv omezení. A byla to parádička! Tady prostě nejde nepořídit dobrou fotografii. Parta byla super, podmínky taky, prostě pohoda. Tady jedna ukázka za všechny.

Příští rok si dáme v podobném termínu Portugalsko. Je to skvělé využití času, kdy u nás ještě krajina není moc zelená a fotogenická, zatím co na jihu Evropy je jaro v plném proudu, panují tu v podstatě už skoro letní teploty a místa k focení jsou doslova famózní.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 70-200 f/4 L, ohnisko: 70mm (70mm EQ35mm), clona: 13, expozice: 1/250sec + 0,100 sec + 1/40sec, ISO: 100, formát: RAW

Dolomity - klasika

Tuhle klasiku nevynecháme v Dolomitech nikdy. Je to tak trošku kýč, ale vždyť vlastně právě kvůli tomu do téhle části Alp fotografové jezdí. Najdete tu v jedné scéně vše, horské pastviny, lesy, typické seníky i třítisícové skalní obry. A letos jsme se konečně dočkali také opravdu dokonalých podmínek. Západ slunce se konal tak nějak napůl, prostě to nebylo ono. Déšť v noci a příznivá předpověď počasí ale dávali tušit, že se nám to chystá na ráno. Když jsme za rozbřesku lezli ze stanů, obloha byla bez mráčku, ale to co nás zajímalo nejvíce, se dělo pod námi. Místní údolíčka zalévala mlha! Popošli jsme na nejzajímavější místo, co se kompozice týká a už jen čekali, až krajinu olíznou první sluneční paprsky. A pak už jsme jen utěšeně plnili paměťové karty a trošku kacířsky si říkali, že kdyby už do konce týdne nic jiného nevyšlo, tohle se prostě vyplatilo.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 35mm (35mm EQ35mm), clona: 11, expozice: 1/200sec + 0,10 sec + 0,7sec, ISO: 100, formát: RAW

Dolomity neokoukané

Ale hned další ráno bylo opět hooodně dobré. Navštívili jsme tentokrát i nepříliš okoukaná místa, jako třeba tento pohled na královnu Dolomit Marmoládu. Měl jsem opět objednanou ranní mlhu. Trošku škoda, že ji vítr postupně z údolí vyfoukával, a máme ji jen na předvýchodovkách, Takže když už konečně vrchol olízly sluneční paprsky, byla pryč. Nevadilo to, našli jsme si zajímavé popředí a dál si užívali super focení.

Příští rok pojedeme do Dolomit až na podzim. Klasika, zlaté modříny, kdo by odolal. Tento jarně-letní termín využijeme na workshop v Alpách, tentokrát to budou vůbec nejkrásnější místa ve Švýcarsku a Francii. Pokud byste si chtěli vyfotit takové ikony, jako jsou Mont Blanc, nebo Eiger, dejte vědět!

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 18mm (18mm EQ35mm), clona: 11, expozice: 1/100sec + 0,10 sec + 1sec, ISO: 100, formát: RAW

Portugalské pobřeží

A když už jsem zmínil u první fotky Portugalsko, přidávám také jednu fotku z minulých návštěv. V roce 2021 jsme tam byli hned dvakrát a musím říct, že mě celé Portugalsko velmi mile překvapilo. Taková trošku exotika na dosah ruky. Neskutečně divoké pobřeží, úžasný kraj s vinicemi, větrné mlýny, majáky, hory... prostě pecka. To vše ještě k tomu s příjemnými teplotami, dobrým jídlem a milými místními. Ideální kombinace. Konečně jsem se dostal k úpravám, tak tady jedna ukázka za všechny. Už se nemůžu dočkat, až zase v dubnu vyrazíme!

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 17mm (17mm EQ35mm), clona: 10, expozice: 1/50sec + 0,7 sec + 1,5sec, ISO: 100, formát: RAW, Panorama

Související odkazy:
Workshopy
Galerie
Facebook - michalbalada.com
Instagram - michalbaladacom

22. 7. 2024 - Přidal jsem další fotky z Itálie. Nabízím poslední volná místa na fotoexpedici na Sicílii!