Výběr toho nejlepšího 2/2 roku 2013

VÝBĚR 2/2 ROKU 2013

Další rok je za námi a já osobně můžu říct, že byl skvělý! Nejen co se svatební a portrétní sezony týká, ale především díky mnoha povedeným krajinářským snímkům. Velké množství jich již nyní můžete shlédnout v galerii, mnoho jich ještě čeká na zpracování. Tady je výčet těch, které dle mého názoru stojí za to si připomenout.

Reynisdrangar z ptačí perspektivy, Island

Musím se ještě vrátit k jednomu snímku, který jsem pořídil na workshopu na Islandu. Když jsem tyto mohutné skalní jehly (oni to nejsou žádní drobečci, mají přes 60 metrů výšky) fotografoval při své první návštěvě, byl jsem z nich u vytržení a stačilo mě je zaznamenat dole z pláže, tak jako to tu ostatně udělá skoro každý. Tentokrát jsme se ale vypravili nahoru na útesy. Takto nějak pak vypadá na Islandu půlnoc. Vítr, kapky deště, křik racků, hnízdících všude na okolních skaliscích… prostě atmosféra, z které vám běhá mráz po zádech, a vy fotografujete a fotografujete dokud vás jedna z mnoha průtrží, které se na vás ženou, konečně nezapudí do stanu.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 17-40 f/4 L, ohnisko: 40mm (40mm EQ35mm), clona: 11, expozice: 77 sec, ISO: 100, formát: RAW

Moře pod Mont Blancem, Mont Blanc, Francie

Tohle místo patří mezi moje top lokality vůbec, vždy se tam moc rád vracím a snad pokaždé mě tam něco příjemně překvapí. Z travnatého, poměrně lehce přístupného hřebenu máte jako na dlani nejvyšší vrcholy Evropy v čele se zaledněným Mont Blancem, který jako tichý strážce ční nad hlubokým údolím Chamonix.
Když jsme večer uléhali do spacáků, vůbec to nevypadalo na podobné ráno. Hory ale naštěstí občas umí přichystat to, proč se po nich trmácíte. Dokonalé divadlo, které se vám na dlouho vryje do paměti a kterého se snad nikdy nenabažíte.
Pokud byste se semnou letos chtěli do těchto míst vydat také,tady jsou podrobnější informace.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 17-40 f/4 L, ohnisko: 20mm (20mm EQ35mm), clona: 11, expozice: 1/10 sec, ISO: 100, formát: RAW, Panorama 5 fotografií vertikálně

Růžák, Česko-Saské Švýcarsko

V tomto ohlédnutí za uplynulým půlrokem nemůžu zapomenout ani na podzimní workshop v Česko-Saském Švýcarsku. Počasí nás první dny zkoušelo, takže jsme měli možnost nafotografovat krásné bukové lesy v neprostupné mlze, ale východy a západy stále nebyly to pravé ořechové. Poslední ráno nám však naše snažení vynahradilo se vším všudy a bylo třešničkou na dortu za naším třídenním putováním po tomto nezapomenutelném kraji. Takže všichni nakonec odjížděli domů spokojení.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 70-200 f/4 L, ohnisko: 131mm (131mm EQ35mm), clona: 16, expozice: 30 sec, ISO: 100, formát: RAW

Východ slunce nad Pieninami, Tri Koruny (Trzy Korony), Slovensko

Další z povedených východů slunce, kdy se vyplatilo trmácet se na východ Slovenska a pár dnů čekat na to správné světlo a podmínky. I když to první dny příliš nevypadalo, přesto že předpověď slibovala fotografické žně, nakonec se zadařilo! Podzim byl letos opět kratší, než bych si představoval a potřeboval, Pieniny mě však za snahu odměnily. Je to malebný kraj kopců a kopečků, na dohled od Tater, kde si do sytosti užijete klidu v liduprázdné krajině (pokud nejedete tedy v hlavní turistické sezoně, kdy je tam plno, ostatně jako už skoro všude, kde je hezky a kam se dá pohodlně dojet autem…).
Článek s dalšími fotografiemi už jste možná četli. Pokud ne, koukejte to napravit :-)

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 70-200 f/4 L, ohnisko: 70mm (70mm EQ35mm), clona: 20, expozice: 0,4 sec, ISO: 100, formát: RAW

Fotografovo ráno, Pieniny, Slovensko

Ne že bych tuto fotku řadil mezi top kousky ve svojí tvorbě, je to spíš taková pocitovka. Málo kdy do záběru nakomponuji lidskou postavu. Někdy by to bylo i vhodné, aby bylo hned zřejmé, jak je človíček v krajině maličký a nicotný v porovnání s obrovskými horskými štíty a podobně.
Konkrétně tento snímek mám pod kůží, jako bych tam stál včerejší ráno. Mlha se v okolních údolích míchala a pulzovala, chvíli nás zahalila úplně, aby v ten správný čas opět klesla do údolí a vytvořila další skvělé divadlo přírody. Fotografování by nemělo být o honbě za co nejpoutavějším záběrem, ale o prožitku z daného místa v určitém momentu a tím tato fotka pro mě opravdu je.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 70-200 f/4 L, ohnisko: 70mm (70mm EQ35mm), clona: 18, expozice: 1/100 sec, ISO: 100, formát: RAW

Související odkazy:

Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2013
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2012
Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2012
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2011
Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2011
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2010
Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2010
Workshopy

Galerie

Facebook - michalbalada.com

8. 4. 2024 - Přidal jsem nové fotky z Alp a Norska. Zbývá zaplnit poslední 2 místa na fotoexpedici do Oregonu.