Výběr toho nejlepšího 2/2 roku 2017

VÝBĚR 2/2 ROKU 2017

I druhá polovina roku 2017 byla nabitá focením. Vypíchnout musím především měsíční cestu do Kanady, která se po fotografické stránce nebývale vyvedla. Přeci jen, měl jsem to objednané a už se v září do kanadských hor opět těším jako malé dítě na lízátko, protože tam si člověk říká, že snad ani špatnou fotku nelze pořídit.
Ale i další fotografické podniky byly vesměs úspěšné. Každoročně pořádaný workshop v Alpách, nebo třeba podzimní Dolomity, kde nám celý týden nekáplo a byla to vyloženě opalovačka, prostě babí léto se vším všudy.
Zažili jsme také například duhy při západech a východech slunce v Bretani, kde nám jeden západ slunce ještě okořenili delfíni, lovící v zátoce pár desítek metrů od nás.
Z českých luhů a hájů to bylo například mlhou zalité podzimní Broumovsko a závěr roku vyplnila cesta na Lofoty, kde jsme měli opět štěstí na krásné světlo i silné polární záře.
Konečně jsem se také dostal k fotografiím z Nového Zélandu, takže musím výběr začít právě u nich.

Mueller lake, Mount Cook, Nový Zéland

Ze skoro tříměsíční cesty se těžko vybírá nejlepší fotografie. Jsem ale především milovníkem hor, takže přednost před ikonickými fjordy MilfordSoundu, nebo divokým pobřežím prostě musí dostat nejvyšší hora Nového Zélandu, Mount Cook. Tento ledový král si pozornost nepochybně zaslouží a strávili jsme v jeho okolí nezapomenutelných pár dní a fotili jej hned z několika stran, ať už ze západního pobřeží, či od ledovcových jezer pod jeho svahy.
Je to poměrně zvláštní pocit, když hledíte na jezero poseté úlomky ledovce, který se plazí z okolních kopců a nad hlavou vám občas prolétne hejno papoušků z nedalekého pralesa.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 35mm (35mm EQ35mm), clona: 11, expozice: 4 sec, ISO: 100, formát: RAW

Taranaki, Nový Zéland

Sice jsem se na Zélandu zamiloval na první pohled do Mt. Cooku, ale pak jsem musel být chtě nechtě nevěrný, protože jsem spatřil Taranaki. Případně jí můžete najít pod názvem Mount Egmont.
Jde o stratovulkán s výškou přibližně Rysů na Slovensku. Jenže tady tenhle kopeček roste v podstatě rovnou od mořského pobřeží, což jeho majestátnost velmi umocňuje.
Dočtete se také, že jde o jeden z nejsouměrnějších sopečných kuželů na světě, což tedy musím potvrdit. Nakonec jsme na jeho svazích a v okolí pobyli výrazně déle, než jaký byl plán, protože počasí bylo jakési vrtošivé a nechtělo nám dopřát slušné fotografické podmínky, ale nakonec si dalo říct a snímků ze všech možných stran a úhlů mám nespočet. Další budou v galerii a článcích, které už chystám.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 31mm (31mm EQ35mm), clona: 11, expozice: 5 sec, ISO: 100, formát: RAW

Mondeval, Dolomity, Itálie

Letošní počasí během pravidelně pořádaného workshopu bylo po fotografické stránce v podstatě až příliš pěkné. Turista by zajásal, ale fotograf nad často vymetenou oblohou bez jediného mráčku zatlačí slzu. Abych se ale nerouhal, stále to bylo nesrovnatelně lepší v porovnání s deštěm. Jen… fotograf je tvor stále s něčím nespokojený.
Nakonec se ale zadařilo a pár východů s oblaky při východech slunce se poštěstilo a tady je ukázka z mého oblíbeného Mondevalu.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 16mm (16mm EQ35mm), clona: 11, expozice: 3.2 sec, ISO: 100, formát: RAW, Panorama

Mount Robson, Britská Kolumbie, Kanada

Z Kanady bych mohl vybrat fotografií spoustu, ale ještě většinu z nich nemám upravenou, volba proto padla na jeden autoportrét s nejvyšší horou kanadských rockyes, Mount Robsoben při jednom z východů slunce. Putování k této zaledněné hoře bylo celkem náročné, ale odměnila se nám několika povedenými západy a východy slunce. Fotky z nich brzy zařadím do galerie. Chystám také několik článků.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 18mm (18mm EQ35mm), clona: 10, expozice: 1/3 sec, ISO: 100, formát: RAW

Divočina na pobřeží, Lofoty, Norsko

Vše v listopadu završila opět velmi povedená cesta na Lofoty, kde jsme za čtrnáct dní vystřídali vše od vymetené oblohy až po fujavici, ve které se celý den nedá vylézt ven z chaty. I polární záře jsem měl opět objednané.
Tahle fotka vypadá jako jedna velká idylka. Kdybyste však věděli, co se na místě dělo. Fotili jsme za tak silného větru, že jsme sotva stáli na nohách, stativy jsme vší silou přitlačovali k zemi a k tomu nás rozbouřené moře po několikadenní bouři zásobovalo jednou vlnou za druhou, takže jsme fotografickou techniku řádně prosolili s velmi nejistým výsledkem. Osobně se přiznávám, že jsem vůbec nevěřil, že by bylo cokoliv na snímcích ostré. O to větší překvapení mě čekalo doma u počítače.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 20mm (20mm EQ35mm), clona: 11, expozice: 1/25 sec, ISO: 100, formát: RAW

Reinebringen, Lofoty, Norsko

Listopad se ukázal opět jako termín v podstatě ideální. Hory jsou již krásně zasněžené, ale ještě stále se dá na některé kopce vystoupat. Takže jsme se vyškrábali na mé oblíbené místečko a doufali, že se počasí umoudří, protože navzdory příznivé předpovědi nás od rána zásobovala obloha jednou sněhovou přeháňkou za druhou. Nakonec ale zasvítilo v ten správný čas a podmínky bylo kouzelné.
Radost jsem měl také z objevení několika nových míst, a proto se na Lofoty už dnes těším, přesto že vyrazíme opět až v listopadu. Výrazně tentokrát pozměním lokality, takže si všichni jistě focení užijí. A co mě přirozeně dělá radost je fakt, že už nyní, je polovina míst obsazená. Takže pokud byste chtěli zažít drsnou přírodu severu, příliš neváhejte, termín bude i letos opět pouze jeden.

Použitá technika: Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 16-35 f/4 L, ohnisko: 18mm (18mm EQ35mm), clona: 11, expozice: 2,5 sec, ISO: 100, formát: RAW

Související odkazy:

Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2017
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2016
Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2016
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2015

Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2015
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2014
Výběr toho nejlepšího - 1/2 roku 2014
Výběr toho nejlepšího - 2/2 roku 2013
Workshopy
Galerie
Facebook - michalbalada.com
Instagram - michalbaladacom

22. 4. 2024 - Přidal jsem nové fotky z USA. Zbývá zaplnit poslední místo na fotoexpedici do Oregonu.