Zálohování fotografií

Jsem stále nepříjemně překvapen, kolik fotografů v dnešní době příliš neřeší zálohování svých fotografií.

Ke ztrátě těchto cenných dat samozřejmě může dojít kdykoliv bez varování. Pokud máte fotky jen v PC, může odejít disk, dojít k požáru, krádeži atd… A vám pak zbyde místo fotek za poslední léta co? Jen oči pro pláč.

Ještě se vám to nestalo? Výborně! Říká se, že zkušenosti jsou důležité, ale tuto bych vám velmi důrazně doporučil vynechat a raději jí předejít. Traduje se také mezi fotografy takové nepříjemné pořekadlo: Fotografové se dělí na ty co zálohují a na ty, kteří o data teprve přijdou

Pokud nezálohujete, jste jako šílenci, kteří sice jezdí po dálnici předpisově 130Km/hod, ale nepřipoutaní. Dlouho to může vycházet, ale jednou dojde k nehodě a je po vás.

Jak na zálohování fotografií?

Na svých workshopech vždy říkám, že nejlepším přítelem fotografa je odpadkový koš. Promazávejte, mažte vše co není alespoň průměrně dobré, nenechávejte si ptákoviny. Když tohle důkladně aplikujete, zbyde vám kupička dat (některým stále spíš kupa), o které byste asi neradi přišli.

Zcela přeskočím, jak fotky upravujete a co je váš finální výsledek (Jpeg, Tiff, RAW, DNG…). Jen jednou větou. Své fotky ukládám v upraveném Tiffu a také jejich zdroje v RAWu.

Přestože fotím celkem často, snažím se u toho přemýšlet a nesypat to tam hlava nehlava (bavím se o krajinách, fotky zvířat, sportu atd., tam je to holt něco jiného) a skamarádil jsem se s odpadkovým košem natolik, že mi zbyde fotek na zálohu poměrně málo. Dříve jsem zálohoval kde jakou blbinu s tím, že bych se k tomu mohl časem vrátit a třeba použít, upravit lépe a podobně. Je to hloupost, nikdy už se ke starým fotkám nevrátíte, máte stále nové a den má stále jen 24 hodin.

V digitálním pravěku jsem zálohoval na CD a DVD, to snad už nikdo z vás nepraktikuje. Fotky byly na těchto médiích po pár letech často ztracené.

HDD disky

Změna byla nutná, takže jsem přešel v tu dobu na asi jediné rozumné řešení, kterým byly externí pevné disky. Oblíbil jsem si HDD Transcend StoreJet různých velikostí. Nikdy mě nenechaly ve štychu. Neřeším úplně jejich rychlost, ale jen kapacitu s tím, že člověk musí brát v potaz, že data budou přibývat.

Co je totiž při zálohování důležité? Nemít všechny fotky za posledních x let na jednom místě. Takže mám tři tyto velké disky na třech různých místech (nechte si jeden doma, jeden dejte k rodičům, další k babičce nebo tchýni), prostě diverzifikujte, ať jsou každý někde úplně jinde. Když vyhoří tchýně, stále máte dvě zálohy :-)

Výhoda? Pokud zálohujete jen pár TB dat, tak je to jednoznačně cena. Nevýhodou je samozřejmě to, že jednou za čas musíte ty disky vzít na jedno místo a přehrát do nich další fotky, které potřebujete uložit. Jsem trošku konzerva, co funguje, to neměním a zatím se necítím být tím nějak omezovaný.

NAS server

Chytrá datová úložiště pro ty, kteří toho nafotí kvanta. Nacpat je můžete několika HDD nebo SSD disky. Výhoda je, že jsou připojené k síti. Je to vlastně vzdáleně ovládaný počítač bez monitoru.

Ke svým souborům se tak můžete dostat z různých počítačů, tabletů i mobilů odkudkoliv.

Tyhle chytré mašinky mají kromě vyšší pořizovací ceny jednu nevýhodu, pokud vám shoří, přišli jste o všechno, i když to bylo uvnitř na více discích, takže by to v ideálním případě opět chtělo mít alespoň dva na dvou různých místech a nechat je například přes Google Drive automaticky zálohovat z jednoho na druhý. Potom je to v dnešní době asi nejlepší systém poměr cena/výkon.

Tohle řešení se aktuálně jeví jako ideál a postupně k němu směřuji.

Cloud

Další možností je cloudové úložiště. S rostoucí rychlostí připojení už je to dnes hračka. Ale dá se tomu věřit? Nebál bych se, když se nad tím zamyslíte, své peníze také nemáte doma pod polštářem, ale v bance, takže jsou to jen čísla ve vašem internetovém bankovnictví.

Z použitelných jsou to dnes asi následující: Google Disk, Amazon Drive, OneDrive a Dropbox.

Zaregistrujete se, stáhnete jejich aplikaci a už to tak můžete „cpát“.

Dvoufázové heslo pak řeší možné nebezpečí odcizení dat. Samozřejmě tohle něco stojí. Pár GB dat máte zdarma, ale protože se pohybujeme ve stovkách GB, spíše pak v jednotkách TB, už vás to bude něco stát. Platíte měsíčně, nebo ročně. Zatím toto neřeším, ale časem v cloudu bude asi vše a svá data tak budeme uchovávat zcela běžně.

Velká výhoda je, že máte své fotky okamžitě dostupné na všech zařízeních, nemusíte zdlouhavě kopírovat z jednoho do druhého a tak dále. Samozřejmostí je potřeba připojení kinternetu.

Tisk!

A na závěr nezapomeňte, že fotka je opravdu fotkou až teprve na papíře! Osobně bohužel netisknu každou fotku, protože bych je neměl kam umístit. O to větší mám radost, když si jí někdo objedná ve velkém formátu jako fotoobraz a já se mohu konečně svým výtvorem pořádně pokochat.

Zálohování na cestách

Pokud jedu na zahraniční cestu, tak dělám co? Zálohuji! Nikdy se mi za posledních 12 let intenzivního focení nestalo, že by umřela paměťová karta (klepu na dřevo), ale víte jak to je, jednou nezazálohujete a karta odejde do věčných lovišť (a sní i ty super fotky, co na ní máte). Pokud jí nezničíte mechanicky, je ještě jistá šance na obnovení, ale nikdy nedostanete ani zdaleka zpět 100% svých fotek.

1. Varianta

Můj postup je celkem jednoduchý, protože sebou mám v podstatě vždy i počítač. Takže fotky natáhnu přes čtečku karet do počítače, a pak ještě rozkopíruji na externí pevný disk HDD Transcend StoreJet 25M3S SLIM 1TB.

Fotky tak mám na disku i v počítači, a pokud jich není kvantum (když jsem někde třeba měsíc-dva), tak i na paměťových kartách. Trojitá záloha je na světě!

2. Varianta

Pokud nemáte po ruce na cestách počítač, lze zálohovat i přes telefon, který u sebe má v dnešní době každý pořád. Z čtečky přes redukci nacpete fotky do připravené složky v telefonu. Z mobilu už je pak hračka přetáhnout data na disk (redukcí z telefonu na USB-C je spousty), ideálně SSDčko, které je odolnější proti mechanickému poškozené oproti HDD disku. Hotovo!

Závěrem: Takže jak jsme si řekli výše, je to jednoduché a prosté, ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT!

Související odkazy:
Workshopy
Galerie
Facebook - michalbalada.com
Instagram - michalbaladacom

22. 7. 2024 - Přidal jsem další fotky z Itálie. Nabízím poslední volná místa na fotoexpedici na Sicílii!